Regnerter 2



I 1973 var det ikke veldig vanlig med elektronisk regnemaskin, så for å forenkle kalkulasjonene hadde vi andre metoder. Jeg kjøpte meg en bok med den store multiplikasjonstabellen. Jeg var fattig student, så for å bevare boken, hyllet jeg den inn i bokbind. Jeg hadde selvfølgelig ikke bokbind i vanlig forstand, jeg brukte gråpapir. Gråpapir fikk jeg fra min arbeidsgiver på den tiden. Jeg gikk med avisene, og disse var innpakket i gråpapir. Dette papiret tok jeg vare på, og slo det om mine bøker, slik at de kunne bevares for evigheten.



Fra tittelbladet kan man lese at denne boken heter Regnefix.



Med denne boken kunne man gjøre alle slags kalkulasjoner. Bruksanvisningen illustrerer dette ganske godt.



Dette er bilde av en av tabellene i boken. Jeg kaller denne siden for toogåttiganger'n.



Dette er en Faber Castell 334/98. Den er beregnet for bruk i undervisning. Den er 135 cm lang, slik at den kan avleses fra den andre siden av et klasserum.



Dette er baksiden av FC 334/98. Jeg har lagt en FC  63/83 oppå for å illustrere forskjellen i størrelse. FC 334/98 er antagelig den største regnestaven jeg har. En pussighet ved denne regnestaven er at produsenten ved en inkurie har trykket logaritmeskalaen invertert.



Dette er en amerikansk kjepp, en Sterling No. 594 Decimal Trig Multi-Log. Den ser litt kjedelig ut, uten farvede scalaer. Det er en studentkjepp, men den er ikke helt grei til trigonometriske funksjoner, tross navnet. Den mangler P-scalaen.



En Faber Castell 157/87 Rietz. Simpel, robust, billig kjepp.


 
Dette er en fantastisk lommekjepp fra Pickett i California. Den har etparogtyve scalaer, så den kan det meste. (Den mangler riktignok P-scalaen.) Den har tilhørt Buzz Aldrin. Han hadde den faktisk med på tur med Apollo 11. Han hadde flere, så jeg fikk kjøpt denne billig på åttitallet, for alle studenter hadde kjøpt seg kalkulator. Regnestav var rett og slett gått av moten. Pickett har lagt seg i selen for å lave en regnestav som er behagelig å lese av. Det deiligste skal være sort tekst på gul bunn. Denne heter N-600 ES. ES står for Eye Saver.



Det er utrolig hva man kan finne når man er på dykkertur. Denne Curta regnemaskinen har holdt seg fantastisk godt, og regner lett alle fire regnearter. Den har heller ikke problemer med å regne kvadratrøtter eller logaritmer. Ganske bra til å være en mekanisk regnemaskin på størrelse med en barberkost. Av serienummeret (64760) ser vi at denne er bygget i begynnelsen av juni, 1966. ((1947+(SN/80000)*24))



Dette er en studentkjepp. Den har alt, unntagen loglogskala for små tall og utvidet skala. En slank og lett kjepp som glir fint ned i ranselen.



Endelig en regnestav som i tillegg til de vanlige funksjonene er vel egnet til å addere og subtrahere. Denne heter Faber Castell 67/54 r. Den kan vel alt, denne.



Dette er en lommeregnestav fra den danske regnestavfabrikken Diwa. Den har alt man trenger, bortsett fra P-skalaen.



Endelig en billig lommeregnestav med alle nødvendige funksjoner. Denne er påstemplet merket "Norden". Er ikke det et sted? Jeg har aldri hørt om en slik regnestavfabrikant. Denne kjøpte jeg på loppis i Sverige for 10 SEK, og den har den savnede P-skalaen. Dessverre er skalaene så unøyaktige at den kun har verdi som en kuriositet.



Dette er en russisk lommeregner. Jeg fikk ikke med bruksanvisning, men jeg leser likevel ikke Russisk, så bruksanvisningen ville ikke vært til stor hjelp. Alle kan se at man kan multiplisere, dividere og kvadrere med denne. Den har en invers skala, og selvfølgelig de trigonometriske funksjonene. Bildet viser klart at cos(26)=.898, og at tan(41,9)=.898.  Vi ser også at sin(5,13), cos(84,87) og tan(5,13)=,0898. På det andre bildet ser vi at roten av 1240996 er 1114. Dette kan fort bli en yndlingsregnedings. (Dette skrev jeg før en anonym velgjører sendte meg en leselig bruksanvisning, samt en stilig, egenkonstruert holder til lommeregneren. Jeg er evig takknemlig.)



Dette er en Facit C1-13. Jeg hadde egentlig ikke behov for denne, men den blev slengt efter meg. Det er et fantastisk apparat. Det regner alle fire regnearter. I natt skal jeg sitte oppe og multiplisere.



Dette er en dead reckoning computer. Med denne finner jeg lett drivstoff-forbruk, riktig høyde, hastighet i forhold til grunnen og andre ting det er greit å vite når man skal ut og fly. Den har stort sett de samme mulighetene som den andre flight computer'n min.( AN 5834-1 ) Denne bruker jeg hvis jeg har glemt AN 5834-1 i den andre flyvemaskinen.




Dette er en svært robust metall-lommekjepp. Jeg har hentet den hjem fra Sverige.



Dette er en Curta. Den er eldre enn den andre, men den er like god. Den har serienummer 33483, så den er nok produsert på femtitallet. Denne fant jeg i en søppelhaug full av regnemaskiner. Alle hauger fulle av regnemaskiner er nok klassifisert som søppelhauger i disse dager.



Dette er en Faber Castell Darmstadt 1/54. Den har den fantastiske "P"-scalaen. Det gjør at denne er et fantastisk redskap når vinkler skal beregnes. På torvet i Drøbak kjøper jeg slike.




Dette er en lommeregnestav fra Hemmi. Den er av bambus. Dette materialet er spesiellt egnet for reiser, fordi det er så lett. Jeg trenger bare ta med meg fyrtøy, regnestav og det tyske lommeleksikonet.




Da jeg tok bilde av denne kuglerammen var jeg nøye med å få med brillene mine, slik at det er tydelig hvor liten rammen er. Denne er kinesisk. Stål og messing.



Her er en Ohdner igjen. Denne er sort.



Regnemaskiner, Regnemaskiner 3
Hjemme, tilbake til Bilder.






free webpage hit counter