Pølse
Det blir ikke skikkelig gøy i jòlen uten pølser,
så i desember må man starte produksjonen dersom det skal bli
feiring. Bonden, Fysen og Fisle var invitert med venner til Storbondens
gods, der vi lavde ordentlig gode pølser. Slik gjorde vi:
Efter å ha drept og partért dyret, lot vi det passére
noen ganger gjennem en kvern. Syv-åtte ganger bør det helst
være, men på grunn av et spesielt ritual som må gjennemføres
hver gang kjøttet har passért, er det mange som ikke ser
seg i stand til å kverne mer enn fem ganger. Man kan gjerne la krydderet
gå samme veien som flesket.
Kjøtt som er kokt opp i kryddervannet deles med nennsom hånd
og fordeles vakkert i bollen. Før sylten blev påbegynt, var
pølsene ferdiglavet. Som man kan se av bildet, var det noen som
kværnet pølsekjøttet elleve ganger.
Det oppstår lett usikkerhet om hvaslags krydder og annet som skal
i pølsen. Henriette konsultéres.
Det er stort arbeid å lave pølser, så mange må
delta for at det skal bli et godt resultat. Vi sier at resultatet er godt
dersom det blir mange, gode pølser.
Herren til venstre ser uvirksom ut, men i virkeligheten står han
bare og hviler. Når man skal lave pølser, trenger man en gjerningsmann.
Han har blod på hendene, og planlegger nye gjerninger.
Mange lurer sikkert på hvordan pølsemakeren klarer å
trekke skinnet så trangt på pølsene. Vi bruker et pølsehorn.
Dette er bare navnet på redskapen. Pølser har jo ikke horn.
(I hvertfall ikke svinepølser.)
Mange følger spent med under stappingen. I bakgrunnen skimtes
Gjerningsmannen. Her er det meget som kan gå galt.
Efter stappingen trekkes pølsene i varmt vann. Her gjelder det
å passe på så ikke temperaturen blir for høy. Dersom
vannet er for varmt, trekker tarmen seg for meget sammen, og sprekker. Efter
trekkingen er det greit å kjøle pølsene litt. Dette er
for at pølsene skal tåle lagring bedre. Pølsene trenger
ikke å lagres, men ingen jeg kjenner kan spise så mange pølser
på én gang.
Fire fornøyde fyrer. (Vi er kun tre, men jeg klarer ikke å
finne noe bra bokstavrim som begynner på "t".) Nå skal vi hjem
og drikke jòl.
Hjemme, tilbake
til Bilder