Pizzaovn


Jeg har fått meg pizzaovn. Her hvor jeg bor, kan man ikke kjøpe pizza, og det finnes ikke kollektivtransport eller Taxi her ute. Vil jeg ha pizza, må jeg lave den selv.



Dette er min førstefødte. Den smakte himmelsk. Produsenten av pizzaovnen hevder at ovnen oppnår 673 K, så en pizza bør være ferdigstekt på ett minutt. Denne måtte stå i 90 sekunder, så jeg var nok ikke oppe i 673 K.





Dette er ovnen i all sin prakt. Den fyres med pellets, så det er lurt å gjøre dette ute.




Denne gangen prøver jeg meg på en calzone. Jeg tenker jeg fyrer litt lengre tid denne gangen før jeg legger i maten, slik at jeg kommer opp i riktig temperatur. Calzone er mye tykkere enn pizza, så jeg øker steketiden til to minutter.




Det ser ut til at temperaturen er høy nok, og vel så det. Jeg burde tittet inn i ovnen efter ett minutt, men  ovnen stod på bakken, og jeg gidder ikke bøye meg. Da jeg fikk fjernet kullet, var calzonen mye mindre, men den smakte godt.




Nu prøver jeg å bake en pizza. Det første bildet viser deigen spredt ut over et brett, dekket med tomatsaus, Mozzarella, spekepølse, karbonade og Parmesan, samt litt basilicum. Det neste bildet er tatt ett minutt senere, efter en tur i ovnen. På det siste bildet har jeg pyntet den italienske tomatpaien med fersk basilicum. Deigen og tomatsausen er håndlavet, og Mozzarellaen er hånddelt. Parmesanen er håndrevet. Karbonaden og spekepølsen er håndskåret, og pizza'n er håndpyntet. Til pizza'n hadde jeg håndbrygget øll og håndtrukket, håndmalt kaffe.




Dette er en mer lokal variant, uten Mozzarella eller Parmesan. Her har jeg brukt norske oster. Det blev veldig godt, det også.




Her har jeg bakt en italiensk tomatpai med jalapeños og blåmuggost. Svært smakskraftig pizza, slik jeg liker det.




Her er en pizza hvor jeg har skåret mozzarella i skiver, og ikke revet den. Det blir også bra. Noen mener at ett minutt og ti sekunder er for lenge i ovnen, men det er faktisk godt med litt sprø skorpe.



   
Dette bildet viser hvor luftig skorpen er. Jo mer vann du har i deigen, desto luftigere blir pizza'n. Jeg bruker 70g vann til 100g mel. Det kalles 70% hydrasjon, og betyr selvfølgelig at du har ca. 41% vann i deigen.




Når vi baker pizza, ønsker vi gjerne at temperaturen skal nå 673 Kelvin før vi legger inn pizza'n. Dette ordner den rutinerte pizzabakeren med sin erfaring, og inngående kjennskap til ovnen. I blandt har man gjester, uten tilsvarende erfaring. Da kan det være kjekt med et thermometer. Jeg har ikke et thermometer som måler temperatur i Kelvin, men Fahrenheit går like greit. Vi bare varmer opp til 752°F. Ikke alle har slikt thermometer. De kan varme opp til 400°C. Det første bildet taler for seg selv. Det andre viser proben, som stikker inn i ovnen.


Hjemme
, tilbake til Bilder