Petromax gryte
Jeg har selvfølgelig en Petromax lampe, så jeg tenkte at en
gryte er også lurt å ha. Denne er fin å ha med på
tur. Det er nok ikke noget for en ivrig naturfotograf, siden vekten er betydelig.
Hvis man skal ha med ti kilo mat, blir sekken ganske tung. For jegere og sankere,
derimot, er dette en vinner. De trenger jo ikke å ta med mat, og siden
gryten veier enda mindre enn ti kilo, merkes den ikke i sekken. Gryten heter
Petromax ft6. Jeg pleier å kjøpe slikt hos Olav Teigen Maskinforretning.
En ting som er bra med jerngryter, er at de er naturlig "non-stick". Det
betyr at maten ikke sitter fast når man steker. Gryten skal heller
ikke vaskes. Den er lavet av et bakteriedrepende materiale (jern), og
skylles i varmtvann efter bruk.
Gryten står på havebordet, sammen med stekepannen fra samme
fabrikant. Jeg har lagt noen kjøttbiter i stekepannen. Under stekepannen
ligger noen varme grillbriketter.
De stekte kjøttbitene er lagt i gryten.
I gryteretter er det vanlig å ha grønnsaker. Jeg aner ikke
hva som skal brukes, så jeg kjøpte en ferdig blanding med rot-grønnsaker.
Det er paprika, rødbeter, poteter, persillerot og noen jeg ikke kan
navnet på.
Petromax har gjort det slik at stekepannen kan brukes som lokk til gryten.
Under gryten er det varmt grillkull. Oppå gryten har jeg også
lagt noen briketter. Hvis jeg skulle lave flere retter, kunne jeg satt en
gryte oppå lokket. Amerikanere har fått det for seg at nederlendere
er gjerrige, og dette er en måte å spare grillkull på. Derfor
kalles dette en "Dutch oven".
På siden av gryten er det et hull til å stikke inn et thermometer.
Morsomt for den som er spent på temperaturen inni gryten. Hvis du ikke
liker smaken på dette, er du neppe fra New Zealand. Kjøttet
er nemlig lammekjøtt.
Hjemme, tilbake til Bilder.