Béarnaise
Fislene er invitért til hjortestekmiddag hos Fysene. Til hjortestek
er det godt med Béarnaisesauce. Dette er en kraftig sauce, og for
enkelhets skyld kan man få kjøpt denne på pose fra både
Toro og Knorr. Det kan virke som om disse fabrikantene har tilsatt noen
krydderier som lukter ubehagelig, og som dessuten er forsterket med en stinkforsterker,
i tillegg til formalin eller annet for at saucen skal kunne oppbevares for
evigheten. Nuvel. Akkurat denne aftenen hadde vi det travelt, så vi
måtte lave saucen fra bunnen. Tiden vi sparte brukte vi til å
spise deilig mat. Efter måltidet var vi glad for at vi stadig hadde
luktesansen i behold.
Når Fysa baker kransekaker, bruker hun mye eggehvite. Avfallet
fra kransekakebakingen er eggeskall og eggeplommer. Eggeskall bruker vi
til noe annet, men eggeplommene kommer til nytte i Béarnaisesaucen.
Vi bruker åtte stykker denne gangen. De ligger i posen som Fysen holder.
Vi trenger en klikk smør. Fysen måler opp 250 gram som
vi smelter.
Til Béarnaisesauce trenger man litt hvitvin. Denne heller man
i en gryte, for siden å tilsette estragon.
.
For å få litt syre i saucen kryster vi litt citron oppi.
Vi bruker citron til mange ting, så vi har et lite lager med citron
i kjøleskapet. På citronkrysteaftnene våre kryster vi
citron og tømmer resultatet i grønne flasker. En slik flaske
viser Fysen på bildet.
Hvitvinen er blitt varm, og det er på tide å tilsette
estragon. Vi tilsetter to skjeer, og koker den inn med hvitvinen.
Eggeplommer og smør piskes sammen. Derefter skal saucen "jazzes"
opp. Selv med tusen ord og bilder i tillegg føler jeg ikke at jeg
kan forklare hvordan man gjør dette. Løsningen blev en liten
filmsnutt. Som vanlig har jeg ikke klart å innhente tillatelse fra
aktøren om å få vise hans glade åsyn på internettet,
så jeg har komprimert filmsnutten til aktøren blev ugjenkjennelig.
Likevel blev filmsnutten nesten 11 MB stor: Béarnaise.mp4
Alt er tømt oppi gryten, og Fysen rører. I bakgrunnen
ser vi eggekartonger. Disse er fylt med egg fra høner som kjeder
seg på plenen i landlige omgivelser på Nesodden. (Gasse og (ung) høne som kjeder
seg på terrassen.)
Middagen er sevért. Det er stekt hjort, broccoli, smørstekt
asparges og Béarnaisesauce. Som tilbehør har vi rognebærgelé,
ripsgelé, solbærgelé, kirsebærgelé og
tyttebærsyltetøy. Mange liker å servere poteter
til denne retten, men vi spiser ikke poteter, for dét blir man tykk
av. (På bildet kan det se ut som om Fisle har en slags nål i skjorten,
rett over den fjerde knappen fra snippen. Det er ikke en nål, men en
Namiki Vanishing Point. Denne er beskrevet under "Penner 2".)
Hjemme, tilbake
til bilder.